Escrit i editat per Pep Cassany

Relats i Opinió d'En Pep Cassany Escriptor Català. Girona. Autor de llibres: El carrer dels petons (2018) i Big Bang Amor (2017) Aquest Blog conté relats curts, relats eròtics i, contes infantils. També un munt d'articles d'opinió sobre fets quotidians, l'actualitat de Girona i Catalunya, o del debat nacional i internacional. Tot plegat, tractat des del punt de vista personal, crític,irònic, eufòric o irreverent de l'autor.

Novetats

La corrupció, un concepte cultural

Article d'opinió d'en Pep Cassany
Corrupció, desfalc, defraudació, ocultació, en definitiva, engany: Conceptes culturals de la nostra societat.

Així doncs, que llanci la primera pedra el que, en una situació o l'altra, no hagi estat temptat per qualsevol d'aquestes propostes.

Intentar que et donin un contracte mitjançant comissions, no pagar l'IVA d'aquell producte o servei, o bé, no explicar a hisenda tots els teus ingressos, en major o menor mesura, tot són conceptes de frau.

En aquest país on tothom s'enorgulleix d'haver deixat de pagar un impost i qui l'escolti, probablement ens donarà exemples del que ell mateix ha deixat de pagar, el "jo més", on ningú t'esbroncarà ni recriminarà que has fet mal fet, que si tots féssim el mateix, el país no podria tirar endavant, acabarem que no ens podrem permetre serveis públics, carreteres, hospitals o escoles.

Els funcionaris et diran que tots els seus ingressos estan reflectits a la seva nòmina i per tant, res s'escapa al control d'hisenda. Cobren en blanc, però si poden pagar en negre i estalviar-se l'IVA ho faran.

En les èpoques de vaques grasses, vàrem conèixer com de bo és fer un "Pilotasso". Comprar per poc i vendre ràpidament per fer un guany, que no requereix esforç físic i que resulta un guany, impossible d'assolir amb el treball, i a voltes, indeterminable per Hisenda.

Els casos de corrupció que dia a dia destapen els mitjans o policia, o caldria dir, que la policia posa en coneixement dels mitjans, no són res més que la punta d'un iceberg.

Els mitjans es fan ressò dels casos més mediàtics, però, sota d'aquesta piràmide hi ha tota la societat.

Tant se'n fa de la quantitat. Qui més remena més defrauda i qui menys te, poc pot fer.

Per més mecanismes de control o sanció que acumulem, poc resultat es pot obtenir si no canviem les arrels. Com si es tractés d'una mala herba, caldria tallar-la i plantar una nova llavor per tal d'obtenir nous fruits.

Pares, mares, educadors, polítics, empresaris, treballadors, tots, tots, tots, hauríem de començar a pensar en el bé comú, o sigui, implantar-nos un nou valor de país, on tots sumem i ningú resta. És una qüestió cultural. Que tu no vulguis deixar de pagar un impost per tal que puguis disposar del millor bé comú que els nostres Impostos ens permetin.

No consentir a qui ho fa o ho proposa. Disposar de mecanismes efectius per tal de denunciar i en el seu cas, sancionar exemplarment a aquell que ho faci.

Finalment, moralitat. Un concepte en desús. No hi ha polític que dimiteixi per la mala gestió o corrupció. Quants exemples com aquests hem de rebre?

Aquesta és una retòrica populista que, en aquest país sembla utòpica, i que en civilitzacions més avançades ens duen 100 anys d'avenços.

Ens cal construir un nou país, amb una societat que disposi de nous valors.

--
Per:
Pep Cassany.
Escriptor

Cap comentari

Desa el teu comentari