Escrit i editat per Pep Cassany

Relats i Opinió d'En Pep Cassany Escriptor Català. Girona. Autor de llibres: El carrer dels petons (2018) i Big Bang Amor (2017) Aquest Blog conté relats curts, relats eròtics i, contes infantils. També un munt d'articles d'opinió sobre fets quotidians, l'actualitat de Girona i Catalunya, o del debat nacional i internacional. Tot plegat, tractat des del punt de vista personal, crític,irònic, eufòric o irreverent de l'autor.

Novetats

TEATRE en la intimitat, Tennessee Williams al menjador de Martí Peraferrer



Tant es val, si la pandèmia a aturat el normal desenvolupament de la cultura. Tant es val, si la butaca de la platea d'un teatre s'ha convertit en un record llunyà. Tant es val, si t'agraden o no els monòlegs, els personatges rellevants de la història o, si tens encasellat a l'actor en papers secundaris. En Martí, tan a prop i tan lluny, de les estrelles, a guanyat coneixements, experiència i bagatge. Hi has d'anar, Tennessee Williams viu al barri vell de Girona.

La veu d'en Martí, a l'intèrfon que connecta casa seva amb el carrer, és l'únic detall que et recordarà que comparteix habitatge amb en Tennessee.

La rebuda d'un vell Senyor Williams convidant-nos a entrar al menjador de casa seva i compartir les seves memòries, ens endinsa en un escenari propi de la seva època. Mobiliari, decoració i attrezzo, conviuen amb còmodes cadires del segle XXI. La introducció o interactuació d'En Martí amb el reduït públic, cinc afortunats voyeurs encuriosits en com es pot desenvolupar un gran muntatge teatral al menjador de casa seva, resta com un acte formal de cortesia davant un Tennessee Williams preocupat per dictar en primera persona els passatges més rellevants de la seva rellevant carrera.

Tennessee recorda com va arribar el seu èxit, treballant o per sort, reconvertint-lo de poeta a autor de grans obres de teatre a l'Amèrica dels anys trenta i quaranta. Escriure i escoltar com el públic regala als actors els seus aplaudiments, l'empeny a continuar per aquest camí i a introduir esbossos de la seva personalitat en cada un dels personatges de les seves obres. En definitiva es redescobreix o reinventa, tal cas com l'actual, en pandèmia, on els actors i en general, el món cultural, ha de cercar nous camins, com ha fet en Martí, per subsistir i no deixar-nos orfes de Teatre.

Les memòries subratllen la personalitat del seu autor, homosexual enlairat a l'estatus de diva pels seus èxits teatrals i amb amics prou importants per protegir-lo d'una societat que no accepta, rebutja i castiga a les persones que fan pública la seva tendència sexual.

L'escenari aporta l'olor de l'època. Pedres descobertes, antigament amagades sota la cal que les cobria i que ara redescobertes i a la llum, ens permeten recordar la senzillesa de la construcció i la bellesa d'un mestre picapedrer que va lliurar tot el seu coneixement i art per convertir els rocs en columnes i capitells que abans, igual que ara, embelleixen el cor del barri vell.

Tanmateix Tennessee no marxi del barri vell i ens permeti cada vespre compartir amb ell un bocí de la seva història.

Molt agraïts Mr. Tennessee Williams 


--
Per:
Pep Cassany.

Cap comentari

Desa el teu comentari