Escrit i editat per Pep Cassany

Relats i Opinió d'En Pep Cassany Escriptor Català. Girona. Autor de llibres: El carrer dels petons (2018) i Big Bang Amor (2017) Aquest Blog conté relats curts, relats eròtics i, contes infantils. També un munt d'articles d'opinió sobre fets quotidians, l'actualitat de Girona i Catalunya, o del debat nacional i internacional. Tot plegat, tractat des del punt de vista personal, crític,irònic, eufòric o irreverent de l'autor.

Novetats

Lloret de Mar en defensa de la Costa Brava

Defensem la Costa Brava. Josep Cassany

Als anys 70, el turisme va regirar la fisonomia de la Costa Brava. Aquells petits pobles de pescadors i llocs de descans i repòs dels Senyors de Barcelona, varen quedar envaïts per l'onada de turisme nacional i estranger que cercava sol, platja i un bocí del paradís.

Des de fa uns anys, els qui més estimem la Costa Brava, ens posem les mans al cap i llancem el crit el cel en veure les bestieses urbanístiques que els nostres polítics varen permetre a les nostres platges, a fi d'aconseguir més i més turistes.

Amb el temps, alguns sabem que els turistes venien a visitar-nos per la bellesa de les nostres platges, cales, boscos i paratges naturals. Tant els feia caminar una mica més, si el lloc era verge, per ells, era únic. Els nostres pares i avis, els va semblar que era la seva oportunitat per millorar infraestructures i amb aquestes, augmentar encara més l'afluència de gent i per tant, fer diners posant-se al servei del turisme. Potser sense voler, es va vendre i llogar el patrimoni natural del país
creient que així donaven pas al progrés de la indústria del turisme, que finalment, beneficiava al conjunt del poble i per tant, a tots nosaltres. Era l'època de les divises, on per un franc et donaven 20 pessetes.

Conec molt bé la Costa Brava, me l'estimo. He viscut a Lloret de Mar, Platja d'Aro i Sant Feliu de Guíxols. M'agrada passejar-me per Tossa de Mar, Sant Antoni de Calonge, Palamós, Llafranc, Tamariu, Begur, L'Estartit, L'Escala, Sant Pere Pescador, Roses, Cadaqués i Port de la Selva.

Tot sovint, el seu paisatge em recorda l'època del boom del turisme: Gratacels davant del Mar, que tapen el sol a les platges, sobresurten de les construccions que tenen al voltant i desdibuixen l'harmonia dels pobles. Invents d'un o altra alcalde que es va creure amb la necessitat d'augmentar el turisme de forma desmesurada o bé, tenia interessos particulars en què aquests monstres deixessin rendiments econòmics a ell o als seus. En tot cas, ni jo, ni molts de vosaltres mai ho heu pogut entendre.

A tots els que us estimeu la bellesa natural de la Costa Brava us demano ajuda i reacció per parar una nova agressió al territori. Ara en forma d'autopista des de Palafolls fins a Lloret de Mar. Al seu pas, desapareixeran paratges encara avui verges, llocs lluny de l'abast del turisme i dels que encara avui en podem gaudir tots i potser més endavant els nostres fills.

Per tal d'aturar la maquinària engegada pel Govern, aquesta vegada no podem creure que només els Lloretencs han d'actuar. Aquesta vegada és una agressió contra tots els catalans i entre tots, cal dir prou.

No estem de revolució? Defensem el nostre patrimoni natural a fi de preservar la Costa Brava.

--
Per:
Pep Cassany.
Escriptor


DEFENSEM LA COSTA BRAVA

Publicat a El Periodico de Catalunya el 22/03/2015  - http://www.elperiodico.cat/ca/cartas/entre-tots/hem-parar-una-nova-agressio-costa-brava/123144.shtml




Publicat a El Punt-Avui el 25/03/2015










Publicat a La Vanguardia el 28/03/2015





4 comentaris:

  1. Jo no vull l'autopista per estalviar 5 minuts amb cotxe l'estiu.Vull zones verges,per fer esport o mil coses.Abans buscava bolets per Can Zaragoza fins Roca grossa.I ara només quedar 4 cases d'alt estanding , parking i teatre que va ser bastant car per el que es fa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ens cal despertar i entre tots, començar a canviar el rumb. Si no ho volem, no ens hauríem de deixar imposar aquest model de país.

      Elimina
    2. En cap moment no es pot comprar una infrestructura del transport, de vital importancia per al territori, amb les bestieses arquitectòniques que es varen dur a terme durant la dècada dels 60 i 70.
      Cal mirar cap endevant i veure que el futur de la Costa Brava Sud passa per aquesta infraestructura, que en un futur serà de dos carrils per sentit i arribara fins a Tossa. No és admissible que tot el trànsit que ve a Lloret des del sud hagi de creuar pel mig de Blanes.
      Siguem pragmàtics i sensats, aturem les construccions capritxoses arran de costa de constructores foranes que busquen el màxim benefici econòmic i fomentem les infraestructures civils, que permetin fer de Lloret una destinació turística competitiva, creant un benefici social molt elevat per a tots els lloretencs i aquells que ens visiten.
      La nova carretera que unirà la C-32 amb la C-63 no impedirà que els lloretencs seguim gaudint dels nostres boscos.

      Elimina
  2. Querido anónimo eso de "beneficio social" solo aplica para Abertis y La Caixa, interesados ambos en peajes hasta que paguen 7 generaciones. Mientras tanto, los políticos que forman parte del consejo de administración de Abertis, a poner el cazo.

    Creo que no has valorado lo que dices, así que te sugiero que des un paseo desde la ermita de Sant Quirze hasta el Vilar. Piensa en la parte de Lloret Blau arrasada por doble calzada de asfalto y hormigon, un doble túnel taladrando can daura. Piensa que eso ya no lo verán las generaciones que tienen que llegar, y solo para llegar 5 minutos antes al atasco de la entrada.

    Lo siento, no deberíamos insultar a nuestros hijos con esa atrocidad. Los que queréis "turismo", y recordais como llegaba la pasta durante 6 meses de temporada (ahora apenas llega a 2 de temporada alta) os permito que recordeis que ANTES NO HABIA AUTOPISTA y la gente llegaba. A lo mejor es porque los hosteleros no hacian packs de todo incluido con los hoteleros de una semana por 150€. A lo mejor es porque la vuelta ciclista, la setmana catalana, el rally costa brava se fueron y nadie tuvo huevos a nivel político de luchar por ello. A lo mejor molesta la pasta que traen esos greñudos de las harleys que hacen ruido y llevan tatuajes. A lo mejor nadie se dio cuenta que el rally clásico se traslada a Girona y tiene pocos visos de volver (y esa gente no duerme en una pensión ni va al Burger King).

    Creo honradamente que eso de arrasar el bosque es quemar el coche para comprar gasolina. Hay otras alternativas, esa es descartable al primer vistazo.

    ResponElimina

Desa el teu comentari