Josep Cassany

Opinió i relats curts en català
Articles d'opinió sobre fets quotidians, tractats des d'un punt de vista personal, crític,irònic, eufòric o irreverent. Secció especial de relats curts en català.

Novetats

Facebook: Les falses amistats a la xarxaFacebook, les falses amistats a la xarxa, articles d'opinió d'en Josep CassanySempre s'ha dit que per comptar les amistats només ens calen els dits d'un ma i a vegades, encara en sobren. Des de que Facebook ha comercialitzat el terme amistat, tots plegats, ens hem afegit a la moda i hem pervertit el significat de la paraula.

Que es un amic ? Un amic es aquell amb qui no cal comptar-hi doncs sempre hi es. 

A l'era del desenvolupament de les xarxes socials, podem creure'ns que tots els que tenim afegits son res més que coneixences ? Malament rai si per saber que fa un amic ens hem de connectar a la xarxa.

Darrerament us he parlat de la nova colla que estem construint mitjançant un grup a Facebook. Per edat, condició i circumstàncies semblants, com ara ser pares o mares sense parella, homes i dones separats o solters, abans anomenats, solters d'or, hem decidit tots plegats fer un pas al davant i passar de la virtualitat a la realitat. Compartim converses, copes, sopars, penes i moltes rialles.

Pocs de nosaltres deixem de donar a diari un cop d'ull a l'activitat que generem. Molts, ho fem mati, migdia i vespre i alguns, hora a hora i minut a minut. La  xarxa ha engolit a molts tornant-los addictes i provocant-los una síndrome d'abstinència quan per decisió pròpia o de tots, prescindim del telèfons per centrar-nos en l'activitat que estem duent a terme. Es irònic que vulguem demostrar a la xarxa ho be que ens ho estem passant, fent fotos o vídeos que volem compartir al instant, mentre nosaltres mateixos ens perdem la festa de la que hauríem d'estar gaudint. No ens enganyem, en som conscients.

D'aquesta experiència podrem dir que hem fet moltes coneixences. Si estem de sort, amb els anys, podrem dir que vàrem guanyar un o dos nous amics. No puc endevinar el que ens tenen preparat en un futur però, si en depen de la condició humana, darrera el núvol de falses amistats restarà la soledat del individu quan es desconnecta de l'aplicació.

Mentre sigui jo qui mani a la meva vida, qui em conegui i ho desitgi, podrà comptar amb mi. Una paraula, un gest o una atenció envers qui ho necessita, ho pateix o ho desitja, es la meva manera de fer i   em permet sentir-me be amb mi mateix. No soc un Sant, us ho puc ben assegurar. El primer dels pecadors i per tant, tot i que no us puc prometre fidelitat en l'amistat, la coneixença que hem encetat en aquesta nova societat virtual, ha de permetre continuar avançant cap al veritable significat de la paraula amistat.

Companys, companyes,encetem una campanya en contra del gegant que, potser sense ser-ne conscient, està canviant el significat de l'amistat. Signem peticions i omplim la seva xarxa per tal que deixi d'apropiar-se de la paraula "amic" i  permeti a les noves generacions, descobrir als seus amics.

http://www.elperiodico.com/es/entre-todos/participacion/facebook-xarxa-les-falses-amistats-68619

Cap comentari

Desa el teu comentari i comparteix aquest article amb els teus amics a les xarxes