Escrit i editat per Pep Cassany

Relats i Opinió d'En Pep Cassany Escriptor Català. Girona. Autor de llibres: El carrer dels petons (2018) i Big Bang Amor (2017) Aquest Blog conté relats curts, relats eròtics i, contes infantils. També un munt d'articles d'opinió sobre fets quotidians, l'actualitat de Girona i Catalunya, o del debat nacional i internacional. Tot plegat, tractat des del punt de vista personal, crític,irònic, eufòric o irreverent de l'autor.

Novetats

Lloret, l'ou o la gallina ? Futurisme


Fent futurisme de Lloret de Mar. Un article d'en Josep Cassany




Lloret repensa Lloret! Heus aquí la qüestió! I avui ens trobem tots per rebre una lliçó magistral de màrqueting dels millors mestres que tenim a l'abast.

Fem un exercici de futurisme de la mà del professor de turisme a la Universitat de Girona, Senyor José Antonio Donaire

Repensem Lloret. Què ens agradaria que fos Lloret d'ací 10 o 15 anys? Lloret, avui ciutat turística pateix la fatiga del destí que va promoure els anys 70. Fa 30 anys que ofereix el mateix. Sol i platja, destí de joves i alcohol.

Si practiquem el futurisme, creem noves oportunitats, nous escenaris i per fer-ho, ens caldran noves eines.

El turisme no pararà de créixer a escala mundial. Els darrers 120 anys han generat un flux de turisme de 1000 milions de persones anuals i en els pròxims 20 anys, es preveu duplicar aquest nombre de viatgers. Davant aquesta xifra ens comencem a fregar les mans, ara bé, tots els països, regions i municipis semblants al nostre també ho fan i ens cal pensar com diferenciar la nostra oferta de qualsevol altra competència.

Com qualsevol campanya de comunicació o màrqueting, haurem de plantejar quin és el nostre "target" objectiu de clients i en una societat tan longeva, l'edat dels nostres visitants. Quin son els seus orígens o quines són les seves inquietuds. Certament, comencen a visitar-nos gent que prové de països que som incapaços de geolocalitzar en un mapa mundi.

Davant d'aquesta competència ferotge, sembla que fins ara, hem optat per competir en preus, una guerra perduda i que ens acabarà empobrint més que les polítiques econòmiques del govern de torn.

L'anomenada i criticada economia col·laborativa, competència deslleial dels "lobies" establerts i normalitzats pels governs, llegiu Associacions, Gremis, Col·legis Professionals, sindicats, etc., etc. Irrompen en força al nom model econòmic del S. XXI. Ensorren barreres establertes, estableixen noves relacions entre persones i empreses i ofereixen preus més baixos que beneficien al conjunt de la societat.

A tots plegats ens interessen que entri la innovació i el talent. Els joves, els emprenedors, esperem que s'incorporin aviat al sistema. Si no ho fem nosaltres, ho farà la nostra competència. Ens cal obrir portes. Obrir noves vies ens permet crear.

Tal com he apuntat abans, la demografia canvia. En pocs anys, el grup demogràfic més important estarà en la maduresa. Cal donar-los accessibilitat, donar-los una oferta adequada a les seves demandes de noves experiències. Com explicava el professor Toni Puig, us imagineu a Mick Jagger entrant en una de les Residències d'Avis actuals?, doncs té l'edat per fer-ho. Que li diria el Jagger a la Directora del centre? Em cal més marxa. Si us plau, vull continuar "Satisfaction".

Utilitzant les dades estadístiques Londinenques, ja que sembla tenen més valor i actualitat que les nostres, podem dir que les famílies actuals estan formades en tan sols un 16% pel model tradicional d'un matrimoni i dos fills. Fins al 28% són solters i fins a un 35% són parelles sense fills. És aquesta la tendència? En qualsevol cas, demostraria un canvi en la demografia que tenim entesa com a tradicional a Espanya.

En tots els canvis que el professor José Antonio Donaire ens relata, s'observa el procés desturificació. La crisi del nostre relat. L'hem fet servir tant que no ens escolten. Que hem de fer, el mateix?, o alguna cosa diferent si el que volem és obtenir un altre resultat?

Triomfa el concepte de viatges per a persones que diuen no ser turistes. Viatgen i volen viure experiències, però no l'oferta turística empaquetada que l'etiquetarà com a turista, encara que al voler descobrir quelcom nou, explicaran les seves experiències de viatge com ho fa qualsevol turista. Per tant, la paraula turista és negativa i per tant, eliminada del seu llenguatge.

Triomfa el concepte de ciutat que dóna opcions. Negocis, estades esportives, oci, restauració, platges o enllaços a punts d'interès al voltant o nexe de la seva ciutat. Si Londres és capaç de vendre's ella mateixa, promovent-se com enllaç amb París, dóna a entendre que no competeix contra la ciutat de l'amor, sinó que el viatger pot anar a Londres i si vol, més tard enllaçar amb París. A tots nosaltres, viatgers, turistes, cada moment anem transformant els nostres valors.

Actualment hi ha la tendència de cuidar el Medi Ambient. Ens importa la justícia social. Reclamem transparència. Volem saber-ho tot i ens cal ensenyar-ho tot. Ens prenem molt seriosament els nostres valors i el dels nostres semblants.

L'Agenda que ens proposa el Professor Donaire es basa en cinc punts. Creativitat, innovació, recerca, obrir-nos amb dades, ser transparents. Preparar-nos per la mobilitat dels nous grups demogràfics que seran majoritaris en poc temps. Dissoldre fronteres amb altres ciutats o destinacions, gestionar enllaços per tal que enriqueixin la nostra oferta. Associar Lloret als nous valors en creixement: ecologia, transparència, natura, justícia social, o d'altres que puguem observar.

Repensar i reaccionar

--
Per:
Pep Cassany.
Escriptor


pepgirona66@gmail.com

Cap comentari

Desa el teu comentari