Josep Cassany

Opinió i relats curts en català
Articles d'opinió sobre fets quotidians, tractats des d'un punt de vista personal, crític,irònic, eufòric o irreverent. Secció especial de relats curts en català.

Novetats

Palamós, a ulls d'un foraster

Ulls estranys regiren el cel cercant la lluna plena .

No cada nit la lluna s'amaga darrera un núvol solitari que, tot enfosquint la nit, ens permet fer la recerca d'estels. Tot d'una començo a pensar.

Passejo el gos i em sembla que en aquest poble, tothom en té un. Tot just acabo d'aterrissar  i ja començo a observar com es mou la gent pel carrer. Sembla que hi ha més forans que locals, de fet si això fos un partit de futbol, guanyaríem per golejada.

El passeig es ple aquesta nit. Ara que hi penso, aquest matí a les vuit també ! Semblava una rambla. Pitjor encara, vull dir, que semblava la cursa del Corte Inglés. Uns amunt, els altres avall, tots guarnits amb roba d'esport, auriculars a les orelles per no escoltar la remor del mar, o no parant de xerrar amb la companya de caminada que encara es pitjor.

Les bicicletes envaeixen les voreres. Els que patinen esquiven bicicletes, corredors i gossos. La gent que passeja els intenta esquivar a tots i sovint queda aturada. Millor que segui. - Ah ! es cert, la barana del passeig no permet seure mirant el mar -. Potser si giro una mica el cap veuré com es de bonica la platja !! Renoi, si mig passeig té pàrquing davant de mar !

Una imatge bucòlica del casc antic, o es barri vell ? no, no, potser aquí d'aquest turó li diuen "el poble". Clar, es aquí on tot va començar.

Carai, carai, carai. Aquest poble tampoc es va salvar de les bajanades de la construcció dels 70. Aquest edifici es més alt que la Catedral de Girona. A banda dels diners, que li devia passar pel cap a l'Arquitecte, al Promotor i l'Alcalde de torn per construir aquest engendro ?

Però això si. Hi ha cinemes "dos". Sembla que en un temps enllà, tothom feia cua per veure al James Bond. Ostres, es cert, jo també hi anava.

Que dir del passat industrial del poble. Encara en hi ha ? Em sembla que aquí viuen del turisme. Ara be, el diumenge comerços tancats. Deu ser que ja han fet la primera pela i van tips.

I  a la nit, què ?  aquelles festes que hi havia per tot arreu.  De que se'n ha fet  ara del jovent ? ja no surt ? Marxen ? on van ?

Això si, caram com són de bons els montaditos !! Aquí abans la gent menjava gambes. Xucla'ls el cap i llepa't els dits !! Ara millor que t'afanyis a agafar lloc a la barra i que piquis de les tapes que serveixen, que són bones i cuiden de la butxaca.

Ah si ! m'agrada aquest poble.

Ja ho diu tothom, "com Palamós, no en hi ha dos".
Cap comentari

Desa el teu comentari i comparteix aquest article amb els teus amics a les xarxes