Josep Cassany

Opinió i relats curts en català
Articles d'opinió sobre fets quotidians, tractats des d'un punt de vista personal, crític,irònic, eufòric o irreverent. Secció especial de relats curts en català.

Novetats

Quina és la màgia d'una nit de Sant Joan ?
De petit, la revetlla de Sant Joan tenia un significat diferent. Acabàvem l'escola i encetàvem les vacances d'estiu amb foc i petards. No recordo a casa meva cap celebració especial, tret de la coca de llardons o pinyons.

Així doncs, els nens del carrer, teniem dos o tres dies abans de la revetlla per preparar la foguera. Començàvem cadascú per casa seva cercant caixes de fusta, mobles vells o qualsevol altra cosa que ens deixessin cremar. Al desar les fustes en un racó de la placeta de Sant Feliu , al mig de la ciutat i entre cases, ens adonàvem que, tot just amb quatre caixes, el foc no duraria més de cinc minuts encès.

Era hora de començar el nostre pla de xoc. Tots junts, o per separat, ens repartíem les escales per anar casa per casa a demanar als veïns si tenien trastets per cremar en el foc de Sant Joan. Passades les primeres hores, la pila creixia de manera exponencial. Havíem començat per apilar mobles i fustes no més enllà del metre d'alçada i al mateix vespre, no arribàvem a amuntegar-les al capdamunt del piló i per tant, eixamplàvem la base.

Tots els nens del carrer, érem els orgullosos propietaris de la nostra particular foguera de Sant Joan. Ara només calia comprar piules, trons, borratxos o coets per tal de complementar la festa. Individualment no en teniem gaires i per tant, enteníem que tots junts en teníem un munt.

Celebràvem haver acabat l'escola, començar les vacances i tornar a les platges, la piscina o anar de campaments amb els amics. Poder sortir a jugar al carrer. Disposar del nostre temps lliure per  mirar la tele o avorrir-nos a casa. Un temps sense masses obligacions i amb molt de lleure.

A hores d'ara, continuo amb la il·lusió que tenia de petit per celebrar la revetlla. Diferent, de ben segur. Canviem les celebracions tradicionals adaptant-la a l'edat que tenim. Ara, els qui manem som nosaltres i els nostres fills, s'hauran d'adaptar a les normatives i costums que nosaltres marquem.

Ens entestem en preparar-ho tot per a que la  revetlla d'aquest any sigui original, divertida i plena de màgia. Hem de fer-la memorable. Ens fixem tres punts bàsics: On, què i amb qui. Més tard, els complements i detalls de la festa. Cal fer un bon sopar i disposar de totes les comoditats. La màgia, només esdevé quan les bruixes i bruixots omplen l'olla de totes aquestes foteses. Si no es així, com pot esdevenir una nit màgica ?

La revetlla de Sant Joan, al igual que la diada de Sant Jordi, la celebrem en dies feiners. Són festes col.lectives, transversals, populars. Nostrades. Hi participem tots. Col·lectivament i si cal, de manera individual. Siguis on siguis, et trobis bé o malament, floreixen sentiments com l'enyorança, el desig o l'alegria, Estem disposats a cremar en el foc les preocupacions i al purificar-nos, re-néixer altra cop.

Per poc que puguem, ens acostarem a una platja on encara deixin cremar les fogueres de Sant Joan. Ens disposarem a la festa i abans no ens trobem amb amb els amics o la família, aquest any ens vestirem de blanc. Ens disposarem a fer noves amistats i la nostra voluntat serà de riure molt i passar-ho be. Hi ha qui invocarà a conjurs per a complir els seus desitjos. Voldrà creure que ja ha complert part del demanat anys enrere i per tant, només li caldrà repetir i desitjar altra cop la part incompleta del conjur fallit. 

Hi haurà qui estarà disposat a obrir el seu cor. 

En tot cas, que es la màgia ? La màgia d'una nit de Sant Joan es tornar a ser petits per unes hores i creure que, tot es possible.  


SI T'AGRADEN ELS RELATS CURTS, ADQUIREIX  AQUÍ EL MEU PRIMER LLIBRE DE RELATS D'AMOR I SEXE - BIG BANG AMOR


1 comentari:

  1. Gràcies per la seva invitació a passejar pel seu blog !.
    Comparteixo amb vostè , que la màgia d'aquestes festes es quan fan que retornem a aquells anys, on en poca cosa , teníem tant ! .
    Felicitats i a reveure !

    ResponElimina

Desa el teu comentari i comparteix aquest article amb els teus amics a les xarxes