Josep Cassany

Opinió i relats curts en català
Articles d'opinió sobre fets quotidians, tractats des d'un punt de vista personal, crític,irònic, eufòric o irreverent. Secció especial de relats curts en català.

Novetats

La llibertat rau en el respecteEls gironins som pagesos. Conservadors de mena, estancats en els nostres costums, poc oberts als canvis i sempre mirant-nos el melic.

No ens agrada avançar al ritme constant i frenètic de la ciutat. Ni el estrés. Ni els embussos. Ni entenem els forasters que sense masses tabús o moral, fan el que volen sense importar-los que diran els veïns si es passegen sense roba i amb les finestres obertes de l'habitació de casa seva. 

Bé, però som voyeurs. Volem estar al cas de tot el que diuen i el que fan arreu del món. Nosaltres ho farem més tard o amb vergonya, però ho acabarem fent igualment. La moda es efímera i escadussera en el temps per tant, abans no s'esgoti el moment, fem-ho, som valents.

Les noticies que sorgeixen als diaris de Girona tenen el mateix tint ranci dels gironins. Observem com ha arribat el vaixell de luxe ancorat en el port de Palamós. Com s'omplen les escales de la Catedral de Girona de trastets del decorat del joc de trons. Tres dies més tard que les xarxes socials publicarem que una barqueta es va enfonsar al impactar amb una roca arran la costa.

Nosaltres i el nostre petit món. A vegades, hi ha personatges controvertits que destaquen per la seva manera de vomitar les relacions humanes. Em refereixo en aquest cas a l'Albert Soler, Periodista, que si be el conec de vista i creuar-me'l per Girona, poc més d'ell puc parlar que no sigui el que llegeixo en els diaris i les reaccions que provoca a la xarxa.

No dec ser conservador de mena. Ni pagès. Soc poc amant dels estirabots o la polèmica, doncs no hi ha manera de poder entendre les ganes que te la gent de posar-se a casa els altres i criticar gratuïtament o intentar fer prevaldre la seva manera de veure i viure en aquest mon.

L'Albert no es l'únic doncs, en la construcció de les marques personals i els perfils socials, tots ens retratem a la xarxa amb els nostres comentaris i maneres d'actuar. L'Administrador d'un grup social que "expulsa" cinc-cents membres de mil per no ser actius, no conèixer'ls, o no seguir les normes mai escrites, actua de forma sospitosament dictatorial, que com d'altres dictadors també han començat amb el vis-i-plau del poble i han acabat sotmetent al poble a la seva voluntat. 

Tant se'n fa que sigui un mascle Alfa, Gai, Lesbiana o el Capellà de la parròquia del costat de casa meva, per no dir, el Iman de la Mezquita. Viure i deixar viure, respectar la manera de pensar i fer d'altres amb qui no hi estem d'acord sense voler explicar-los com ho veiem o ho fem nosaltres, els gironins, pel fet de refermar-nos que la nostra, es molt millor que la seva. Per descomptat, aquí tothom es lliure i la llibertat, rau en el respecte.

Els atacs, les polèmiques, les opinions que generen i que fereixen les sensibilitats de tercers les entenc com gratuïtes i fora de lloc en una societat que a hores d'ara tindria de començar a entendre que s'ha acabat de ser pagès i comprendre que vivim el inici d'una societat multicultural, multiracial i barrejada que farà d'aquest, un món diferent.

El món, està canviant.


Cap comentari

Desa el teu comentari i comparteix aquest article amb els teus amics a les xarxes